AMSTERDAM-ZAGREB Berislav Pušić od sutra službeno slobodan čovjek

 

 

Berislav Pušić, jedan od dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne koji je osuđen na 10 godina zatvorske kazne pred Haaškim tribunalom u predmetu Prlić i ostali u subotu će postati slobodan čovjek.

 

Naime, prema informacijama kojima raspolaže Dnevnik.ba, Pušić bi sutra u 13h trebao doputovati iz Amsterdama u zagrebačku Zračnu luku dr. Franjo Tuđman.

Pušiću je drugostupanjskom presudom potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 10 godina, a sutra će napustiti zatvorske ćelije  jer je odslužio dvije trećine dosuđene mu kazne.

Pušić je inače bio zadužen za kontrolu u kriminalističko-istražnom odjeku uprave Vojne policije HVO-a, potom predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika i drugih osoba, čelnik uprave nad svim zatvorima i zatočeničkim centrima HVO-a te predstavnik HVO-a za odnose s međunarodnom zajednicom.  Pravomoćna presuda u predmetu Prlić i ostali izrečena je 29. studenog 2017. godine. Politički i vojni vrh HRHB-a i HVO-a osuđen je ukupno na 111 godina zatvorske kazne. Tijekom izricanja presude general HVO-a, Slobodan Praljak, oduzeo  si je život popivši otrov, a prethodno se Sudskom vijeću obratio rječima “Slobodan Praljak, nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu”. Čelnicima HVO-a i HRHB-a  Haaški je tribunal presudio  udruženi zločinački pothvat s ciljem pripajanja Republici Hrvatskoj te je utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH.

 

G. Lujanović/Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO