U BiH hara najopasniji tip gripe, cjepiva pri kraju!

 

 

Nadležnim zavodima prijavljeno je nekoliko potvrđenih slučajeva virusa, ali stvaran broj oboljelih od bolesti sličnih gripi znatno je veći. Riječ je o zaraženima koji se drže kućnog liječenja i ne javljaju se liječniku.

 

Ovosezonsku gripu u našoj zemlji, kao i u Europi, podjednako uzrokuju dva virusa tipa A – H1N1 i H3N2, a virus tipa B zabilježen je u vrlo malom postotku.

 Veliki odziv

Prema podacima iz 102 zemlje, koje su službeno prijavile podatke, a među kojima je i BiH, od testiranih uzroka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je pozitivnih na tip A, čak 93,8 posto.

Od toga, 77 posto je podtip A H1N1, dok je podtipa A H3N2 23 posto.

Od uzoraka koji su bili pozitivni na influencu B registrirano je 6,2 posto slučajeva.

Za oba navedena tipa zaštitu jedino pružaju četverovalentna cjepiva, zbog čega cijepljenje ima smisla čak i sada, za vrijeme povećanog vala.

No, veliki problem predstavlja što u skoro svim kantonima u BiH ponestaje cjepiva, a broj oboljelih od bolesti sličnih gripi iz dana u dan raste.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja Kantona Sarajevo, od 7.000 doza, građanima je na raspolaganju još oko 400.

– Odziv građana bio je veliki. No, sve ovo ukazuje da ćemo za iduću godinu morati nabaviti više doza, kako bi svi građani koji se žele vakcinisati mogli biti zaštićeni – kaže Šarkić.

Od liječnika se saznaje da svakodnevno imaju pune ruke posla, jer im se javljaju pacijenti s povišenom temperaturom, curenjem nosa, upalom pluća…

Val oboljelih tek slijedi, a cjepiva ponestaje i u drugim županijama.

U Tuzlanskoj županiji, prema riječima dr. Jasmine Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo, gripe za sada nema. Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla javila su se tri pacijenta, ali je testiranjem utvrđeno da nisu zaraženi tom vrstom virusa.

– Ako gledamo bolesti slične gripi, od listopada do kraja prošle godine imali smo oko 2.700 slučajeva, a više od 6.500 s akutnom respiratornom infekcijom – kaže ona.

Ističe da je Zavod nabavio 5.500 doza vakcina protiv sezonske gripe koje su distribuirane u sve domove zdravlja.

– Ostalo je još oko 300 doza – kazala je dr. Brkić-Džambić.

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije prekjučer nisu imali informaciju koliko je potrošeno od ukupno 2.350 doza nabavljenih vakcina.

Potencijal za širenje

– Na području županije trenutno imamo registrirana dva slučaja gripe, oba pacijenta starija su od 65 godina i hospitalizirani su – kazao je dr. Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda javnog zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Za sada, prema dostupnim podacima, prevladava virus tipa A, kao i u Europi, koji ima veliki epidemijski potencijal.

Virus tipa A često izaziva teže simptome od virusa tipa B. No, oni ipak mogu biti jaki i ozbiljni, dok virus tipa C, koji se pojavljuje, uglavnom uzrokuje samo blaže simptome, često sličnije prehladi,…

 

Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO