KRIMINAL Zaplijenjena tona i po kokaina u Peruu, uhićen i državljanin BiH

 

 

Policija u Peruu zaplijenila je tonu i po kokaina i uhitila članove kriminalne grupe među kojima je jedan od ključnih igrača Smail Šikala, državljanina BiH.

On je, kako pišu južnoamerički mediji, bio povezan s grupom “Amerika”, kojom šefuju Srbi. Plan trgovaca bio je da pošiljka stigne morskim putem do Europe, gdje bi na ulici ta vrijednost premašila 80 milijuna dolara, prenose Nezavisne.

Policija je započela istragu nakon sumnjivog tranzita vozila iz grada Huljaga u Vraem, a zatim je istraga nastavljena praćenjem agenata na strateškim lokacijama i ubrzo su došli do vrijednih informacija.

Operacija je počela u subotu oduzimanjem 472 kilograma droge pronađenih u kući i uhićenjem dvojice Peruanaca, a zatim je akcija nastavljena i sutradan, pa je u nedjelju izvršena najveća zapljena.

U drugom domu uhićen je Smail Sikalo s još jednim Peruancem. Bosanac je bio važan dio ove slagalice jer ima bliske veze sa srpskim narko-dilerom Zoranom Jakšićem, osuđenim u Limi u siječnju 2017. godine na 20 godina zatvora, rečeno je u peruanskoj policiji.

Dva kofera pronađena su ovog puta. Jedan napunjen s 28 “cigli” kokaina, a drugi s 19 pakovanja.

Najveći teret pronađen je u ormaru sobe na katu kuće i to više od jedne tone kokain hidroklorida.

Tijekom intervencija, zaplijenjen je i kamion s 30 paketa kokaina i još dva automobila.

Grupa je imala prepoznatljivu marku, tako da su naručitelji iz inozemstva mogli identificirati njihovu drogu – mnogi paketi označeni su logom BiH (Bosna i Hercegovina, prim. aut).

U srpnju 2016. godine uhićen je Zoran Jakšić (57) zbog krijumčarenja narkotika i ubojstva, vođa kriminalnog klana “Amerika”, kasnije i osuđen je pred peruanskim sudom u Limi na 20 godina zatvora zbog financiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju djeluje još od devedesetih godina.

Vlasti ne isključuju da Smail Sikalo ima vezu sa svojim sunarodnjakom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubojstva u Njemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu. On je u našoj zemlji već bio uhićen zbog  trgovine drogom 1998. godine.

 

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Comments

comments