Petnaestak ministara u BiH istodobno će biti i zastupnici u parlamentima

 

 

Poznato je da su mnogi nositelji izvršne vlasti iz prethodnog mandata bili glavne uzdanice svojih stranaka na proteklim izborima, a nerijetko i nositelji listi, piše Večernji list BiH. 

 

 

Mnogi su i ostvarili željeni rezultat pa će nakon potvrđivanja izbornih rezultata biti pozvani preuzeti zastupničke mandate u državnom ili federalnom Parlamentu. Imajući u vidu tradicionalno sporu uspostavu izvršne vlasti na svim razinama u BiH, za očekivati je da tjednima, a možda i mjesecima oni budu u dvojakoj ulozi – ministra i zastupnika. Iako je očito riječ o nespojivim dužnostima, jer ispada da ista osoba donosi i provodi zakone i druge odluke, zakon privremeno dopušta ovakvu situaciju.

Naime, nespojivo je istodobno obavljanje zastupničkih dužnosti s obavljanjem dužnosti u izvršnim tijelima vlasti, osim dok se ne konstituiraju izvršna tijela vlasti izabrana na redovitim izborima u istom izbornom ciklusu. Znači, oni koji su dobili mandat mogu obavljati i posao ministra dok ne bude imenovan novi saziv Vijeća ministara, odnosno federalne Vlade. Ovakvo zakonsko rješenje predviđeno je kako bi mogla funkcionirati država u prijelaznom izbornom razdoblju.

Među onima na koje se odnosi ova odredba je aktualni predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) koji je izabran u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Društvo u ovom Domu pravit će mu i dosadašnji kolege iz izvršne vlasti – Mirko Šarović (SDS), Dragan Mektić (SDS)…

Dobar prolazak i mjesta

U entitetske parlamente izabrani su i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak (PDP) te doministar sigurnosti Mijo Krešić (HDZ BiH).

Slična situacija je i s članovima federalne Vlade, koji su uglavnom bili na listama svojih stranaka za entitetski Parlament. Većina ih je dobro prošla. Mandate u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH dobili su HDZ-ovi ministri Jelka Milićević i Josip Martić te Salko Bukvarević iz SDA. Njihova kolegica iz SBB-a Edita Đapo osvojila je mandat u državnom Parlamentu, baš kao i Šemsudin Dedić iz SDA. S druge strane, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH) izabrana je u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije, a ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara u Skupštinu Sarajevske županije. Zanimljivo je da je i aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) izabran u entitetski Parlament, baš kao i dopredsjednica Melika Mahmutbegović (SDA). Drugom dopredsjedniku Federacije BiH Milanu Dunoviću (DF) malo je nedostajalo da uđe u državni Parlament. U Republici Srpskoj je, pak, dosadašnja premijerka Željka Cvijanović (SNSD) postala predsjednica Republike Srpske, a mandate u parlamentima dobili su i entitetski ministri Zoran Tegeltija, Petar Đokić, Dragan Bogdanić te smijenjeni Dane Malešević.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO