Rusi zaprijetili Amerikancima u Siriji, ovi im poslali nosač aviona

 

 

Američki nosač aviona koji nosi nevidljive lovce najnovije generacije F-35B stigao je na Bliski istok nakon što je Rusija zaprijetila američkim snagama u Siriji. 

 

USS Essex, amfibijski napadni brod koji nosi lovce F-35B, doplovio je u blizinu Rta Afrike, nadomak Crvenog mora, javlja Business Insider, što predstavlja korak dalje u odmjeravanju snaga između dviju nuklearnih sila, piše portal Index.hr.

Iako se nalazi s druge strane Sueskog kanala od ruske mornarice, koja je u Mediteranu, američki F-35B imaju domet od 885 kilometara i mogu izbjeći detekciju protivničkih snaga.

Rusija poslala armadu u Mediteran, SAD nosač aviona nadomak Crvenog mora

Rusija se, zajedno sa saveznicima Sirijom, Iranom i paravojnim snagama iz regije, priprema za veliku ofenzivu na Idlib, posljednju pokrajinu pod kontrolom antirežimskih pobunjenika u Siriji. Paralelno s pripremama za tu operaciju, a moguće i povezano s njima, Rusija je poslala armadu svojih ratnih brodova u Mediteran, u blizini Sirije, na vojne vježbe krajem kolovoza.

Moskva je zaprijetila da će uzvratiti udarac ako američka vojska i njeni saveznici izvrše napad na sirijske vojne ciljeve, što je Washington obećao učiniti ako sirijska vojska izvede još jedan kemijski napad u sklopu nove ofenzive. dužnosnici iz Washingtona izjavili su za Wall Street Journal da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad odobrio upotrebu bojnog otrova klora u ofenzivi na Idlib.

Teorije zavjera o režiranom kemijskom napadu – koji se još nije dogodio

S druge strane, Kremlj već tjednima preko službenih kanala iznosi ničim potkrijepljene tvrdnje o “lažnom” odnosno “izrežiranom” kemijskom napadu koji će “teroristi”, odnosno spasioci poznati kao “Bijele kacige” izvesti uz pomoć američkih i drugih stranih “specijalista” i novinarskih ekipa kao “provokaciju” za američku vojnu akciju. U prenošenju ovih tvrdnji pomaže im i ruska televizija na engleskom jeziku RT, kao i drugi ruski i proruski mediji.

Naravno, ovo nije prvi put da ruski izvori preplavljuju društvene mreže i medijski prostor teorijama zavjere o lažiranim kemijskim napadima u Siriji, pa čak i prije nego što se isti dogode. Rusko ministarstvo obrane je tako izjavilo, a RT odmah prenio kao prijelomnu vijest, da je “nekoliko bliskoistočnih i jedna američka TV ekipa” došla u mjesto Džisr al-Šugur u Idlibu da tamo snimi lažni kemijski napad, kako bi zapadni mediji to navodno objavili.

Hoće li ruska vojska zaista izvesti protunapad na američku?

S obzirom na to da je već dokazano korištenje kemijskog oružja u ranijim slučajevima, pri čemu je zajednička istraga UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u slučaju napada na mjesto Han Šejkun u travnju 2017. utvrdila da iza njega stoji sirijski režim, čini se da se radi o propagandnoj kampanji koja ima za cilj unaprijed diskreditirati vijesti o kemijskom napadu kad, odnosno ako ga sirijski režim izvede.

U svakom slučaju, s obzirom na najnovije američko zračno pojačanje u regiji, pitanje je hoće li se ruska vojska odvažiti na protunapad u slučaju zračnih udara na svog saveznika. Američka mornarica u Sredozemlju ima samo jedan ili dva razarača, ali situacija ostaje napeta, a s obzirom na međusobne prijetnje, u slučaju novog kemijskog napada mogla bi eskalirati doslovno preko noći.

A kako upozoravaju iz UN-a, i bez korištenja kemijskog oružja napad na Idlib mogao bi se pretvoriti u najveću humanitarnu katastrofu 21. stoljeća jer bi u bijeg natjerao i do 800 tisuća ljudi. Broj poginulih nemoguće je i predvidjeti.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO