Plenković: Generalni je smjer da se ide s ratifikacijom

 

Demokršćanski HDZ odlučio se za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Završen je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojem se raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, a koja bi se uskoro trebala naći na Vladinoj sjednici i u Hrvatskom saboru, piše HRT.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković se nakon sastanka obratio novinarima. “Danas smo raspravili ključne istanbulskapolitičke aktualne teme. Posebno smo stavili u fokus dokument koje je vijeće predvođeno s akademikom Kusićem predstavilo Vladi i izvijestili da će ono biti upućeno nadležnim resorima. Potom smo temeljito raspravili konvenciju Vijeća Europe o zaštiti žena i nasilja u obitelji. Ministrica Murganić i ja objasnili smo cijeli proces koji je trajao posljednjih desetak godina. Činjenica je da smo prošle godine uvrstili prijedlog zakona koji bi potvrdio ovu konvenciju. Činjenica je da je provedena javna rasprava. S te strane smo u jednoj otvorenoj raspravi većini kolegica i kolega u tijelima HDZ-a otklonili neke strahove i neke nedoumice koji se ponajviše javljaju kod dijela aktivista, a koji je gledaju iz kuta takozvane rodne ideologije”, rekao je premijer Plenković.

“Meritum konvencije je da je ona napravljena kako bi se na sveobuhvatniji način i na višoj razini zaštitile žene i spriječilo nasilje u obitelji. Isto tako, jasno smo potvrdili da preuzimanje ove konvencije u naš javni poredak ne znači bilo kakvu obvezu priznavanja istospolnih brakova kao i nekih drugih tema koje su dotaknute u komunikaciji u javnom prostoru. Zadovoljan sam s današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika isto tako zadovoljna”, naglasio je premijer u obraćanju novinarima.

“Ministarstvo obitelji je već pripremilo određeni tekst oko rezervi, koje se odnose na financijske aspekte, dodatno ćemo raspraviti o interpretativnim izjavama koje bi dodatno pojasnile stav Hrvatske. Te interpretativne izjave bit će nešto drugačije od onih koje je imala Poljska”, istaknuo je.

“Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikom većinom prihvaćen, bilo je nekoliko kolega koji su imali različit stav, ali to je normalna stvar u HDZ-u, nema nikakvih dramatičnih turbulencija. Oko nekih se tema možda razlikujemo u pristupu. Ja od svih kolega u sadržajnom smislu nisam čuo nijedan konkretan aspekt bilo kojeg članka konvencije koji bi mogao biti problematičan. Cijelo vrijeme smo u ozračju nečega što bi moglo biti skriveno, ali ne mogu uočiti da je bilo tko od kolega argumentirao nešto što bi predstavljalo alarmno zvono”, zaključio je Plenković.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Comments

comments