“PISALI MINISTRIMA”…-Bošnjački pokret: Eliminirati Herceg-Bosnu iz pravnog i obrazovnog sustava države BiH

 

 

Presuda Haškog tribunala za udruženi zločinački pothvat Herceg Bosne, Prliću i ostalima ponovo snažno aktualizira obvezu nositelja državnih funkcija da se svi politički planovi, ciljevi i aranžmani Herceg Bosne eliminiraju iz ustavno-pravnog sustava države BiH a ono što je posebno važno iz obrazovnog sustava FBiH”, poručili su iz Bošnjačkog pokreta.

 

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić i član Programskog vijeća Bošnjačkog pokreta prof.dr. Muris Spahić uputili su danas otvoreno pismo premijeru i ministru obrazovanja i znanosti FBiH, premijeru i ministru za obrazovanje, znanost i mlade ŽS u kojem traže da “spriječe dalju upotrebu udžbenika geografije za 9. razred osnovnih škola u kojem djeca uče da Neum nije na teritoriju države Bosne i Hercegovine”.

“Nedopustivo je da kroz nastavni predmet geografija u 9. razredu osnovne škole djeca na teritoriji entiteta FBiH kroz udžbenik autorice Grete Žušančić uče nastavno gradivo o postojanju ekskluzivnih životnih prostora, teritorija bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda po samovoljno nacrtanim kartama etnički podijeljene države BiH. Demografska struktura BiH prikazana u navedenom udžbeniku prezentirana je u nauci i struci po nepoznatoj metodologiji koja negira multiperspektivnost i ravnopravni status naroda što je obaveza predviđena smjernicama za pisanje udžbenika u osnovnom obrazovanju. Ovaj udžbenik koji je u upotrebi u svim osnovnim školama ima preko stotinu krupnih materijalnih grešaka koji učenicima u postojećem obrazovnom sistemu godinama daje potpuno pogrešnu percepciju države u kojoj žive”, navodi se u otvorenom pismu.

Bošnjački pokret smatra da “korištenje ovog udžbenika geografije za 9. razred osnovnih škola predstavlja skandaloznu zloupotrebu ovlaštenja odgovornih u sistemu obrazovanja jer se u njemu pored svih tendencioznih netočnosti, prezentiranih geografskim kartama otvoreno ukazuje na neistinu da Neum nije u sastavu države BiH što nesumnjivo ima elemente kaznenog dijela kako za autoricu udžbenika tako i za brojne premijere, ministre i druge državno odgovorne nositelje funkcija koji godinama toleriraju ovo grubo negiranje teritorijalnog integriteta i suvereniteta u obrazovnom sustavu BiH”.

“Zbog svega navedenog tražim od vas da u skladu s vašim obvezama i ovlaštenjima hitno spriječite dalju upotrebu udžbenika geografije za 9. razred osnovnih škola”, navode Tokić i Spahić u otvorenom pismu upućenom premijeru i ministru obrazovanja i znanosti FBiH, premijeru i ministru za obrazovanje, znanost i mlade ŽS.

Presuda Haškog tribunala za udruženi zločinački pothvat Herceg Bosne, Prliću i ostalima ponovo snažno aktualizira obvezu nositelja državnih funkcija da se svi politički planovi, ciljevi i aranžmani Herceg Bosne eliminiraju iz ustavno-pravnog sistema države BiH a ono što je posebno važno iz obrazovnog sistema FBiH”, poručili su iz Bošnjačkog pokreta.

 

Dnevnik.ba/ http://dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO