SUD BIH Mediću 14 godina zatvora, Rajić oslobođen za zločin u Dretelju

 

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Ivana Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, dok je Tonćo Rajić oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Dretelj kod Čapljine.

 

Medić je proglašen krivim da je sudjelovao u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin u drugom predmetu Mediću je izrečena jedinstvena kazna, prenosi Večernji.ba

– Ocijenom dokaza, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Medić počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Vijeće je utvrdilo da su oštećene svjedokinje imale svojstvo civila ida je optuženi  silovao svjedokinju B – kazao je predsjedatelj Sudskog vijeća, Sead Đikić.

Prema nepravosnažnoj presudi, Rajić je oslobođen krivice jer svjedokinja A nije potvrdila u potpunosti činjenični opis optužnice, te u nedostatku dokaza Vijeće nije moglo utvrditi da se radi o ratnom zločinu. Sudsko vijeće je oslobodilo Medića i Rajića plaćanja sudskih troškova. Na ovu presudu postoji  mogućnost žalbe, javlja BIRN-Justice Report.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO