Spasenje je milosni dar Božji

 

 

Znate priču o izgubljenom sinu koji je otišao od Oca misleći da će tamo u tom bijelom svijetu pronaći sreću kada svjetovnim užicima ispuni svoj život, i da će čineći sto god hoće postati slobodan. Nije vidio da kod Oca ima sve, da kod Oca ima radost, mir, sigurnost, zaštitu, utjehu, ljubav, blago. Odlaskom od Oca sve je to izgubio, umalo i život.

Pogreška se dogodila od početka, dok su Adam i Eva uživali tisuće blagoslova kod Oca, povjerovali su prevari sotone da ako uzmu plod sa zabranjenog stabla da će im se otvoriti oči, a dogodilo se upravo suprotno. Čovjek je postao slijep, duhovno mrtav. Od tada čovjek luta, stalno tražeći nešto više, a nigdje nema više nego kod Oca. Traži radost ovoga svijeta a dobiva razočarenje, bol, prazninu, strah. Prije ili kasnije sve ovo u cijelom intenzitetu osjeti. To je tako sve dok radost traži u prolaznim stvarima ovoga svijeta, u poslovima, imanjima, dok pokušava naći ispunjenje u titulama, u ljudima, u tjelesnim zadovoljstvima, u new age duhovnosti, u štovanju stvorenja… sve to mogu postati “božanstva” koja zauzimaju mjesto Krista Boga, Kralja slave, koji jedini daje istinsku radost.

Čovjek se ponaša ko malo dijete koje trazi jednu igračku a onda kad je dobije igra se sa njom dok mu ne dosadi, pa onda trazi drugu, uvijek iznova nezadovoljan i prazan. Svaki čovjek je onaj izgubljeni sin dok se ne vrati u krilo Očevo, na njegovo imanje.

Za povratak Ocu potrebna je spoznaja vlastite grešnosti i spoznaja Očeve ljubavi i milosti. Nije dovoljna samo spoznaja, jao kakav sam ja, i groziti se od samoga sebe. To vodi očaju. A nije dovoljna ni samo ova druga spoznaja, kad govore Bog je pun ljubavi i milosti, i Bog ih takne u nekoj životnoj situaciji, ali izostaje ova prva spoznaja – o vlastitoj grešnosti. Bog je divan, Bog je ljubav i milost – to je istina, a istina je i da čovjek ima problem, i to je onaj tvrđi dio kojeg čovjek treba spoznati, i svaki koji je spašen milošću po vjeri je to spoznao. Strah Gospodnji je početak mudrosti.

Spasenje je milosni dar Božji nama po Isusu Kristu Sinu Božjem. Krist je utjelovljeni Bog koji je osigurao spasenje nama svojom smrću na križu. Umro je zbog naših grijeha, umjesto nas, i uskrsnuo radi našeg opravdanja. Primiti spasenje vjerom znači primiti Krista vjerom. Vjerovati u njega i njegovo dovršeno djelo na križu, vjerovati u oproštenje grijeha koje je moguće samo i jedino po njemu! Krist nam daje svoj mir, pravednost i život. Bog spašava one koji nisu zaslužili spasenje. To je evandjelje Kristovo. Ovakvo učenje je suprotno učenju religija koje odvode ljude u propast jer ih uče da se nekako trebaju svidjeti Bogu ne bi li kako zaslužili spasenje, tako ih odvraćaju od Krista da ni nisu spašeni. Biblija nas uči da spasenje možemo dobiti jedino besplatno, jer je spasenje milosni Božji dar koji primamo vjerom.

Ovaj svijet ne progoni sai babe, budhe, krišne, muslimane itd.. U medijijima, filmovima, muzici, svemu, svijet pogrđuje i progoni samo jedinog Spasitelja Isusa Krista. Zato što je Isus Krist pobjednik. Krist je pobijedio svijet, Krist je pobijedio sotonu, cara ovoga svijeta, Krist je jedini put Ocu!

Prve kršćane su nazivali “Put” jer su oni uvijek govorili da su na putu. Nismo od ovoga svijeta, Krist je naša snaga, mi smo pobjednici s njim, Krist nam daje mir kakav svijet ne poznaje i ne može ga dati.

Ja te stoga zaklinjem pred Bogom i Gospodinom Isusom Kristom koji ima suditi žive i mrtve o pojavku svojemu i kraljevstvu svojemu, propovijedaj Riječ; budi spreman — u vrijeme i nevrijeme; prekori, zaprijeti, opomeni — sa svom strpljivošću i poukom. Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrav nauk, nego će po vlastitim požudama sebi gomilati učitelje da im škakljaju uši; i uho će od istine odvraćati, a priklanjati se bajkama. (2. Timoteju 4, 1-4)

Bogu hvala koji nam dade pobjedu, po Gospodinu našemu Isusu Kristu!

14. Prosinac 2017.

 

Glory Kristo /Hrvatsko nebo

 

 

Comments

comments