DODIK PORUČIO ERDOGANU: Ovo nije sultanat, vladavinu Turaka kršćani pamte po prolivenoj krvi

 

 

Izjava turskog predsjednika Redzepa Taipa Erdogana da “nikada neće ostaviti BiH, koju mu je u ‘amanet’ ostavio Alija Izetbegović” je neprihvatljiva, opasna po mir i stabilnost u BiH i otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu, naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

“Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitat će se. Sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet”, kazao je predsjednik Srpske na pitanje Srne da prokomentira Erdoganovu izjavu da nikada neće ostaviti BiH, te da je ona “amanet” koji mu je na samrti ostavio Alija Izetbegović.

Dodik je rekao da Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovdje prolilo krišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način.

“A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su prije otomanskih pohoda bili krššćani, i to je nešto što ne treba posebno dokazivati”, podsjetio je Dodik.

On je naglasio da “politika odnošenja djece u sepetima i ‘danka u krvi’ nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svjedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem povjesnom pamćenju.

“Zato, Erdogan treba brinuti o svom sultanatu, a mi znamo kako brinuti o svojoj državi Republici Srpskoj”, poručio je predsjednik Srpske.

Erdogan je na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća u Istanbulu rekao da mu je Alija Izetbegović dan pred smrt rekao da su Erdogani potomci sultana Fatiha i da BiH ostavlja njemu u “amanet”.

“Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije”, rekao je Erdogan./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO