Vučić želi trilateralu Srbija-Hrvatska-BiH

 

 

Vučić o “trilaterali” i Deklaraciji o zaštiti Srba u “regionu”

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je službeni Beograd spreman za Aleksandar Vucic2održavanje trilateralnog sastanka Srbija-Hrvatska-BiH, ocijenivši tu trilateralu najvažnijom za regiju zapadnog Balkana, izvijestila je Hina.

Vučić je na konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Beogradu rekao kako je Srbija spremna za održavanje tog sastanka “na bilo kojoj razini” – predsjednika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili na razini vlada, odnosno Vijeća ministara BiH.

Srbijanski predsjednik uvjeren je da bi trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rješenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Čović je izrazio nadu da će taj trilateralni sastanak uskoro biti dogovoren “kako bi se gradila otvorenija suradnja” i sugerirao je da “povijest treba ostaviti iza sebe kako ne bi bila zapreka za budućnost”.

Srbija poštuje cjelovitu BiH

Vučić je naglasio kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet entiteta Republike Srpske u BiHokviru BiH, ocijenivši da su “odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i opipljivi”.

Komentirajući zamjerke kako Srbija samo pomaže RS-u, Vučić je istaknuo da će pomagati i Federaciji BiH.

Komentirajući, na pitanje novinara, pripremu Deklaracije o opstanku srpskog naroda i ima li potrebe za sličnim dokumentom za Hrvate na prostoru Balkana, Čović je pripremu Deklaracije nazvao “dobrom odlukom” kako bi se takvim dokumentom definirali “odnosi jednog naroda na dva prostora”.

Deklaracija o opstanku srpske nacije trebao bi biti dokument o zaštiti srpskog naroda u regiji i u njoj će biti istaknuta prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje i njegovanje srpske kulture, izučavanje srpske povijesti i njegovanje tradicija, očuvanje kulturnog nasljeđa.

“Mislim da je (Deklaracija) dobrodošla i da ćemo time dugoročno rješavati pitanja i kada je riječ o srpskom narodu, ali i o sva tri naroda u BiH”, ocijenio je Čović koji kaže kako ne vidi razlog i za sličnu deklaraciju o hrvatskom narodu, ali da je “danas rano o tome govoriti”. Čović je ocijenio da takvi dokumenti “nikada ne smiju biti na štetu trećeg” niti pridonositi “novim podjelama”, već jačanju uzajamnih odnosa u regiji.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Comments

commentsKriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO