Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH sa stručnim suradnicima na sastanku u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

 

Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH sa stručnim suradnicima na sastanku u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

 

U Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Mihanovićeva 3 održan je 12. listopada 2017. godine radni sastanak predstavnika Saveza udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH te predstavnika Zavoda. Izaslanstvo  Saveza u sastavu  Zorica Gregurić predsjednica, Željko Drašković  glavni tajnik Saveza, Ivan Tolić predsjednik UHBL-PTSP grada Zagreba te stručni savjetnici Saveza gospodin Miro Jakovljević  prof. dr., i  gospodin  Ojdanić  dr. med dočekali su i radnom sastanku nazočili  uz ravnateljicu  Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, gospođu Damiru Benc, pomoćnica ravnateljice za vještačenje u ZOSI  gospođa Đurđica Blažinkov Živković  dr. med., voditeljica Službe za aktivnu politiku zapošljavanja gospođa Zrinka Špoljarić i posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava gospodin Ante Vučić mr.sc.

Tema sastanka bila je Uredba o metodologijama vještačenja te problemi vezani uz različita tumačenja i primjenu.  U doista konstruktivnom razgovoru u kojem su predstavnici Saveza prezentirali potrebe i probleme s kojim se suočavaju hrvatski branitelji oboljeli od PTSP te različite pristupe i mogućnosti u ostvarivanju prava kako za pripadnike HV-a tako i HVO-a, predstavnike ministarstva upoznali su i s radom i članstvom Saveza koje broji nekoliko tisuća članica među njima i Savez oboljelih od PTSP HVO-a u Federaciji BiH koja je jednakopravna članica Saveza.

Predsjednica Saveza UHBL PTSP RH ukratko je nazočne upoznala s djelovanjem Saveza te problemima s kojima se suočavaju  pri vještačenjima u kojima se i dalje radi na način koji više ne zadovoljava nove standarde i potrebe te ukazala na neke nelogičnosti. Naime nakon dugogodišnjeg liječenja i utvrđenog oštećenja organizma vještačenjem se invalidnost određuje i dalje privremeno tako da upravni postupci zapravo otežavaju ne samo hrvatskim braniteljima nego i nadležnim tijelima.

Ravnateljica Zavoda gospođa Damira Benc  kroz izlaganje pokazala je kako je  upoznata s teškoćama koje muče hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a vezano uz proceduru vještačenja no kako je to ipak neupravni postupak te je Uredba o metodologijama vještačenja vezana o Zakonu koje predlaže matično ministarstvo. U tom smislu podržava prijedloge izaslanstva Saveza kako bi se postupak pojednostavio. Misija vizija i cilj ovog Zavoda jest kako bi korisnik koji dođe dobio najbolju uslugu. Potrebno je ojačati vještake kako bi svakom korisniku koji dođe pružio najbolju moguću uslugu te važnost kvalitete vještaka, zaključila je ravnateljica.

Ivan Tolić predsjednik najbrojnije članice Saveza ukazao je kako briga o hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP nije na zavidnoj razini a to osobito dolazi do izražaja kada se radi o pripadnicima HVO-a. Retraumatizacija i sekundarna traumatizacija kojoj su izloženi hrvatski branitelji često je gora od primarne. Također je iznio primjere kontinuiranog umanjivanja prava  kao i na odnos državnih institucija s naglaskom na kvaliteti tijela koja provode vještačenja i u neposrednom su odnosu sa hrvatskim braniteljima. Nema jedinstvenih podataka, nema službenih statistika jer se tako nešto niti ne provodi. U tom razmišljanju podržao ga je stručni savjetnik Saveza gospodin Jakovljević naglasivši kako se sredstva namijenjena za hrvatske branitelje često troše na druge stvari te je i učinak zbog toga mnogo manji od onog koji bi trebao biti.  Odnos prema HVO-u je nedopustiv kao prema vojsci koja je branila Hrvatsku. Također smatra nedopustivim da se hrvatski branitelji olako odbacuju iako imaju veliki potencijal s čim se u svakodnevnom radu suočava. Nedopustivo postavljati vremenska ograničenja vezana uz oboljenja kako je to učinjeno sa oboljelima od PTSP-a. Potrebno je sustav učiniti otvorenijim, sredstva primarno namijeniti onima kojima pomažemo, olakšati i pojednostaviti proceduru, potrebno je s poštovanjem raditi jer postupak vještačenja ne bi smio biti dodatna trauma, smatra glavni savjetnik Saveza prof. dr Jakovljević. Nema suvišnih ljudi, sredstava treba ulagati u ljude, pogledajte Stephena Hawkinga.

Glavni tajnik Saveza gospodin Željko Drašković upozorio je na problem vremenskog ograničavanja mogućnosti i prava pristupiti vještačenju po dijagnozi PSTP-a koji bi budući Zakon ipak trebao otkloniti te iznio nekoliko konkretnih primjera. Nedopustivo je postavljati nekome rokove do kada smije oboljeti.

Posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava mr. sc.  Ante Vučić  izrazio je zadovoljstvo razinom razgovora i načinom kako su se prezentirali stvarni problemi te dogovorenim daljnjim djelovanjem na njihovom otklanjanju. Najveći teret i odgovornost jesu na hrvatskoj vladi i institucijama no dragocjena je podrška upravo onih koji mogu dati pravu informaciju te gdje sustav mora olakšati primjenu, ali i utjecati na odnos s poštovanjem prema onima koji su učinili najviše za slobodu Republike Hrvatske.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjim  susretima i suradnji oko rješavanja problema koji se odnose na oboljele hrvatske branitelje od PTSP. Jer zdrav čovjek je bogatstvo države, a zadovoljan i sretan čovjek je bogatstvo društva. Stoga budimo na pomoći onima koji ju trebaju.

Zagreb, 12. listopada 2017. godine

Za Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH

 

Zorica  Gregurić, predsjednica

 

Comments

comments