Joško Paro napokon zamijenjen

 

Bolje ikad nego nikad – nova imenovanja u dijelu hrvatske diplomacije

“Puno politički postavljenih veleposlanika ne provodi državnu politiku, ali ih bez vlade ne može smijeniti i na njihovo mjesto postaviti karijerne diplomate koji bi se borili za interese Hrvatske. Naša diplomacija nažalost stagnira, još uvijek se vodi starim načelima, ima puno veleposlanika koji su politički postavljeni i ne provode državnu politiku, nego politiku koja je nestala”.

– Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, veljača 2017.

 “Budući da sam bio u diplomaciji, nešto malo znam o tome, znam koliko je to teško, pogotovo ljudima s obiteljima, prekidati mandate prije kraja školske godine. Uvijek treba malo gledati i taj element. U ovom trenutku smatram da diplomatska mreža i temeljem naputaka koje dobiva i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova svoj posao najbolje što može”.
– Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, ožujak 2017.

Čini se da je napokon dolaskom kolovoza završila školska godina u SAD, jer je nakon dugog čekanja stigla vijest kako će Joško Paro biti zamijenjen na mjestu veleposlanika Republike Hrvatske u Washingtonu. Podsjećamo, predsjednica Republike dugo je bila nezadovoljna šestogodišnjim radom Joška Pare, no njezine kritike ni nakon javnih istupa do sada nisu bile dovele do smjene u jednom od ključnih hrvatskih veleposlanstva.

Umjesto Joška Pare, u Washington ide Pjer Šimunović. O njemu su svojedobno pisali hrvatski mediji kao o osobnom izboru Kolinde Grabar Kitarović. Suglasje Pantovčaka i Banskih dvora po ovom Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarovićpitanju zato je dobar znak, jer se do sada već više puta pokazalo kako se predsjednica Republike jako dobro snalazi u kontaktima s Washingtonom, kao što je Plenković pokazao spretnost u kontaktima s Bruxellesom.

Ostala imenovanja

Profesionalni diplomat Igor Pokaz odlazi u London, za našeg novog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu (umjesto Ivana Grdešića). U karijeri je radio pri Stalnoj misiji RH pri NATO-u, u MORH-u te bio veleposlanik u Rusiji.

Uz karijerne diplomate, uvijek ima mjesta i za one koje imenuje politika, pa Jasen Mesić, bivši ministar kulture i zastupnik HDZ-a ide za veleposlanika u Italiju, piše Davor Ivanković u Večernjem listu.

Gordan Grlić Radman, s mjesta veleposlanika RH u Mađarskoj, ide za veleposlanika u Berlin.

Mario Nobilo je karijerni diplomat i postavljen je za šefa Stalnog predstavništva RH pri NATO-u, ostaje u Bruxellesu, gdje je bio veleposlanik u Belgiji.

Tomislav Bošnjak naš je novi veleposlanik u Egiptu, a dolazi s mjesta veleposlanika u Kataru. Prije toga je bio “terenski” diplomat u Afganistanu i Libiji.

U Grčku odlazi profesor Aleksandar Sunko, profesor klasičnih jezika (ali i novogrčkog) koji je svojedobno u Obrazovnom centru za jezike u Zagrebu predavao i Andreju Plenkoviću.

Jasna Mileta, koja je 2004./2005. bila pomoćnica ministra vanjskih poslova potvrđena je kao veleposlanica RH u kraljevini Maroku.

Za veleposlanika u Budimpeštu odlazi Mladen Andrlić, dosadašnji ravnatelj Diplomatske akademije.

Za generalnog konzula u Düsseldorf ide Ivan Bulić, predavač povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Vukovarski dragovoljac ide u Perth

U australski Perth pak, za konzula ide Zoran Šangut, odvjetnik i ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata, kao 21-godišnji dragovoljac s Trpinjske ceste i zatočenik srbijanskih logora, gdje je proveo 130 dana.

(hkv/VL)

Prilog: Životopis Pjera Šimunovića

Rođen 8. siječnja 1962. u Splitu
Oženjen, supruga Ružica, kći Luja

Obrazovanje

Prosinac 1997. – Department of War Studies King’s College London, UK – Magisterij iz ratnih studija.
Srpanj 1988. – Filozofski fakultet Sveučilište u Zagrebu – Komparativna književnost i talijanski jezik i književnost

Profesionalna karijera

Ministarstvo obrane RH Državni tajnik (od veljače 2009.)
Ministarstvo obrane RH Ravnatelj Uprave za obrambenu politiku (od kolovoza 2008.)
Ministarstvo vanjskih poslova
i europskih integracija RH
Pomoćnik ministra, Uprava za međunarodne organizacije i sigurnost
Nacionalni koordinator za NATO: od ožujka 2004.
Pomoćnik ministra: listopada 2005. – kolovoz 2008.
“Večernji list” Savjetnik Uprave (rujan 2003. – ožujak 2004.)
Veleposlanstvo RH u Parizu Prvi tajnik i savjetnik, politički poslovi (ožujak 2000. – rujan 2003.)
Ministarstvo vanjskih poslova RH Zamjenik načelnika Odjela za analitiku (listopad 1998. – ožujak 2000.)
BBC World Service Radio
London
Novinar, producent (rujan 1993. – listopad 1998.)
Večernji list” Vanjskopolitički novinar (lipanj 1991. – rujan 1993.)
Fondation Journalistes en Europe
Pariz
Stažist, novinarska specijalizacija (listopad 1990. – lipanj 1991.)
“Večernji list” Vanjskopolitički novinar (kolovoz 1988. – listopad 1990.)

Strani jezici

engleski, francuski, talijanski

Međunarodne publikacije

Autor političkih i obrambenih studija s područja mirovnih operacije, ratnih sukoba, vojne industrije i euroatlantskih integracija objavljenih u specijaliziranim međunarodnim publikacijama Europ, The Journal of Slavic Military Studies, Jane’s Intelligence Review, Contemporary Security Policy i International Peacekeeping.

Odličja

Spomenica Domovinskog rata 1991-92

 

hkv.hr/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Comments

comments


TAG

Kriv Sam, Kriv sam što sam branio svoju Domovinu. Kriv sam što sam ostao živ. Kriv sam jer nisam dezertirao i napustio Domovinu. Kriv sam u svakom pogledu jer nisam prodana duša i ne dam nikom da manipulira sa mnom. "BOG I HRVATI" "ZA DOM SPREMNI" MIŠO