PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ : Na domjenak SNV-a ne bih išla; neće nas srpski ministri šamarati

 

 Kaže kako je njena svrha bila iskoristiti sva poznanstva stečena kroz godine iskustva u diplomaciji kako bi nas pozicionirala kao lidera

Kolinda Grabar Kitarović oglasila se prvi put od svog odlaska na putovanje u SAD. U intervjuu za HRT, u emisiji ”Iza zavjese”, autora i voditelja Tihomira Dujmovića, koja će večeras biti emitirana u 21.13, na Prvom programu, komentirala je važnost službenog puta.

Kazala je i kako nije željela izvijestiti javnost o putu u SAD kako je ”neke strukture kojima smeta hrvatska neovisnost ne bi zaustavile”.

Odgovarajući na pitanje o nedavnom božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, na kojemu su se čule i neke neprimjerene poruke te prijetnje Hrvatskoj, Predsjednica je odgovorila kako taj domjenak nije produktivan te da na njega ne bi ni išla, ali je i štro dodala: ”Pojedini srpski ministri dolaze i ponašaju se neprimjereno, a Hrvati se tako ne ponašaju. Nećemo dopustiti da nas šamaraju”, rekla je Predsjednica.

Također je kazala i kako u hrvatskoj diplomaciji ima mnogih kojima tamo nije mjesto te da će se to uskoro rješavati.

Put je bio, apsolutno, službeni. To je bio radni posjet SAD-u. Moram vam kazati da još kao veleposlanica Hrvatske 2008. godine svjedočila sam tom razdoblju tranzicije između predsjednika Busha i predsjednika Obame i shvatila sam koliko je to razdoblje iznimno bitno za pozicioniranje države.

Sad se nalazimo, zapravo, u jednoj fazi kad su stvari još neizvjesnije. Gospodin Trump prije nije djelovao u politici. Dakle, ne znaju se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike.

Svrha mojeg puta je bila iskoristiti sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomaciji, kako bi s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike, a ne da uvijek budemo reaktivni i da čekamo da netko nešto napravi pa da se mi tome prilagođavamo, rekla je Predsjednica.

“Prije smo objavili da odlazim na službeno putovanje, ali nismo objavili detalje”, rekla je predsjednica koja to objašnjava time što bi se mogao naći netko tko nije sklon Hrvatskoj, a ako bi saznao plan mogao bi ga i inkriminirati.

Cijeli intervju s predsjednicom pogledajte u emisiji HRT-a “Iza zavjese”, u 21:13 na Prvom programu.

 

Direktno.hr/http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Comments

comments